Trinidad og Tobago

Papegøjer og coco

Jeg elsker denne farve! Hvornår ser vi flere huse i DK med sådanne udtryk, i stedet for det sorte vi har over det hele?

Trinidad- Port of spain. Det er regntid og temperaturen er over 35 grader, fugtigt og rigtigt- rigtigt skønt hvis man er til sådan en omgang vand en gang imellem. Bjergtoppene ligger smukt, så langt øjet kan se lige ved siden af lufthavnen. Vi skal om på bagsiden og et godt stykke ud fra byen. Solen er tilbage og man har et smukt overblik over byen heroppe fra. Port of spain er den perfekte havneby. De har råolie her, så skibe gennem tiden, har kunne krydse havet og herefter kunne tanke op. Vandet er dybt helt ind til havnen, og det giver mulighed for at store både kan ligge til. 

Det er flot med friske frugter ,som bliver solgt alle steder fra små butikker. Især bananerne er virkelig gode her. jeg har altid haft det sådan at jeg ikke kan holde mig fra bananerne, når de nu dufter så godt, og findes i så mange udtryk. 

Små biler bliver parkeret alle steder og et lille køkken kommer frem. Her sælges doubles til ganske få kroner. Jeg har en idé om at jeg skal lave sådan et lille køkken på et tidspunkt før eller siden.. Måske til karnevallet? 

Doubles er tynde stykker dej, stegt og så serveret med krydrede kikærter og andet fyld, alt efter hvor du køber dem.. Mange steder smager de simpelthen så himlen synger! De bedste steder steger de begge stykker dej når du bestiller, men det er også helt ok hvis de er lavet lidt i forvejen. 

Til vores lille høstfest en anden dag, viste de gamle damer hvordan man bagte kasavabrød i den gamle lerovn. Brød der bliver bagt på sådan en måde, med rigtigt træ, smager altså bare så skyerne begynder at regne! Og det gør de nu..... 

Duane Dove som har den meget fine rimelig nye Cacaofarm arbejder sikkert og knald hårdt hen imod at lave noget af verdens bedste chokolade.! Han regner med at have sine første 8000 stk. chokolade bare klar senere i år.! Det er altid vigtigt at komme ud og besøge dem som arbejder med råvarerne, før vi kogemand modtager dem i køkkenet, og for at få en størrer forståelse og respekt for det, vi arbejder med hver dag. Nu fik jeg muligheden for at kigge lidt på en cacaoplantage og det ville jeg ikke glippe.! Manden som har stedet hedder Duane Dove og en fantatisk fin fyr. Han arbejder knald hårdt på at få Cacao kraftigt tilbage på Tobago, efter de kraftige storme, som i ældre tid fik plantagerne til at forsvinde. 

- Når man som Dova laver en helt ny plantage, tager det flere år før man kan smage sin egen cacao for de skal jo først vokse op og give frugt. Når man planter cacao så planter man ofte, også en banan plante ved siden af for at give den skygge. Ud over at bananplanter giver skygge, så giver de også nolge bitte små fluer som hygger sig på cacao træet, og derved hjælper til med at der kommer rigtigt mange cacaofrugter. I helt gammel tid var det Criollo frugten, som blev plantet på Tobago, men da denne har meget svært ved at overleve her, har man nu over længere tid, fundet frem til den meget rigt smagende Trinitario Bønne som smager skide godt, hvis den bliver lavet ordenligt. Trinitario TSH 919 som er den fineste, kendes nemt ved dens hvide/lysegrønne frugter, når de er klar til at blive plukket, hvor i mod andre Trinitario frugter er brune over det hele. disse har ikke den flotte og elegante frugtsmag, men giver derimod flere bønner. Noget man også kender fra meget chokolade, fra vestafrikas chokoladebønner. 

På Tobago har man store problemer med de orange vinget amazon papegøjer/ Ja jeg har faktisk selv sådan en som hjemmefugl- Det er der ikke meget glæde over her.! nå jo haha- Men papegøjerne spiser de modne cacaofrugter, og når sådanne store fugle kommer i kæmpe flokke, tjaa så er der hurtigt ikke nogle frugter tilbage. 

Når man banker en cacao frugt over, kommer bønnerne frem. Disse er indpakket i noget hvidt vådt kød. Dette kan spises og hvis det er som denne bønne TSH 919 Trinitario er det noget af verdens bedste- Ja så smager det simpelthen vidunderligt- Syrligt, sødt og som helt frisk frugtsukker på en gang! 

Når frugterne høstes, tager man en kurv med ud og denne hammer. Herefter flækkes de forsigtigt og bønnerne, som er hvide og våde kommes i kurven, mens selve frugtskallen hældes under cacao træet igen. Ved at gøre dette hjælper man med at holde hus til de meget vigtige bananfluer, som elsker disse klistrede skaller. Fluerne hjæper cacaotræerne med bestøvning.. Så de er meget vigtige.  

Når alle bønnerne er banket ud, hældes de op i sådan et træ kasse. Her skal de ligge 2 dage og "gære". Så bliver de vendt over i en ny kasse og "gære" 2 dage mere, og dette gøres så igen en gang til. Herefter hældes de ud på et stort fladt tag, hvor de så tørre i solen i 2 timer. Derefter vendes de og får ca. 2 timer mere. Derpå rulles et stort jerntag over, og de ligger i skygge 4 timer. Dette gøres igen og igen indtil de er rigtigt tørret. Nu kommer så cacaodansen, hvor man med bare fødder danser rundt oppe på bønnerne. Dette giver dem en smuk gylden overflade og gør dem blanke! Herefter er de klar til at blive solgt ud til verden. 

Det kan godt være at Columbus så lidt sjov ud da han første gang så cacaofrugter, da han gik i land på Øen Guanaja i 1502 og fandt ud af at aztekerne dyrkede disse frugter. Men man bliver altså også lidt underlig når men pluselig står midt ude i Tobagos jungle og møder en mand med et stort smil, som sige hej på Svensk! Og da det viser sig at han har har butik i Stokholm og så dette projekt her. På tobago hvor han er født, og hele hans familie kommer fra. Altså en cacaoplantage og hans første høst er ved at blive til lige nu! Jo så kunne jeg ikke holde mig væk, og måtte bare med ham derud og se hvad han havde gang i!!!! 

Trinidad holder det største karnaval efter Rio, og det er også her i Port of Spain at mange dragter bliver lavet. 

Trinidad syr dragter til Rio, Barbedos, London og Maimi og flere steder, måske fordi de alle taler engelsk her, og man derfor nemt kan handle med dem. Og så fordi de er så skide dygtige til at lave kanevals dragter. 

Når man kommer til Trinidad og Port of spain, er det altså et must at tage ud til Richards og smage en af deres hajsandwiches som er legendariske.! Der bliver bagt omkring 1000 boller hver dag og fredag, lørdag og søndag omkring 3000 stk. Det regner, og selv nu så kommer folk hele tiden til, for at lave sig en bake ans shark.. 

Det er egentligt lige til. Du tager et stykke helt frisk haj, steger det i varm olie, og servere med frisk stegt bolle og masser af grønt tilbehør som folk bare selv fylder i. Det er rimelig verdens klasse! 

Fru. Lyda tager en snak med den lange kogemand, efter han har danset i hendes hus og hygget med gæsterne. De bliver enige om at kogemanden skal smage hendes kylling med roti og kasava! Da det er Tobagos bedste.. 

Og jo den smagte simpelthen så godt at man tror det er løgn! Kyllling hakket i mindre stykker og så tilberedt med chili, timian, laurbærblade, chadon beni som er en lille plante, som smager lidt ligesom korianderblade. Hertil friskbagt roti brød som jeg bare elsker, og et stort stykke helt frisk avokado, som vi slet ikke kan købe i DK af denne kvalitet. 

I en lille café finder jeg denne unge orange vinget papegøje. Folk her kalder den for geo, underligt ja det syntes jeg også. Men det tager også lang tid før de har helt styr, på hvad de har kaldt den.. Haha - det er sku da sjovt. 

Jeg elsker guavafrugt. Her er det den lyserøde guava som er på vej. Den er ikke rigtigt moden, men det bliver det om et par uger. Det er en sjov frugt med mange kærner, men hvis man vender sig til dem er det noget af det bedste- Og til juice. Der findes omkring 100 vildtvoksende arter med runde eller pæreformede frugter. De bliver ofte normalt mellem 3- 12 cm. I diameter. Det er en rimelig hård frugt, med en meget let bitter smag. Jeg har set dem mange gange både i lyserøde som her, men også som hvid, rød, gul og rigtig pink..... 

Hele holdet samlet- Pussyn, Sam, Famton og alle de andre samt kogemanden.. Og jo vi drikker rom! 

Kogemand Kirk laver sin første krabbe, med karry og dumpling- Klassisk ret fra Tobago, hvor du brænder sukker af i olie, kommer knust hvidløg, ingefær og karry i, og brænder dette af. Tilsæt så allehånde, sort peber og regnskovskrabberne hakket i grove stykker. Steg dem lidt i marinaden og hæld så kogesvand på, og lad det herefter simre sådan ind til saucen bliver helt mørk og tyk. Husk at tilsætte stærk chili og klassisk er det Congo peber.. Dumpling laves ved siden af, og bruges til at tage saucen op med.. 

For et par dage siden fik vi pluselig serveret liguan sammen med kasava, plantain og brødfrugt. Et herligt måltid og en noget anderledes spise. Vi fik det til en stor fiskefest, hvor vores venner pluselig træk os til side og syntes vi skulle prøve... 

Trinidad har mere en 460 arter fugle, og da jeg er fugle elsker er det et mekka for mig. Alle steder ser jeg nye fugle flyver rundt.... 

Mine venner udgiver to madblade i Trinidad og Tobago, og det er sjovt at se hvordan man producere sådanne blade i sollandet. 

Overalt ses mango. Jeg elsker mango og det er rigtigt ærgeligt at vi i Danmark kun kender en eller to slags mango. Mango er jo ligesom et æble eller en pære. Der findes flere 100èr forskellige slags- Disse er nogle små meget trådet slags, som er bedst til syltning og tilbehør, mens andre derimod er søde og helt møre i kødet. Ingen mango i Danmark kan måle sig med friske herover! 

Det er en sjov lille drik denne her, smager lidt parfumeret- Syntetisk (Det er også et industri produkt) Men det giver et udtryk, om en drik der er slik sød, og med en klar bitter eftersmag. Den kan bedst beskrives som cola med bitter eftersmag a la dem man får i Italien. Det er oprindeligt en vest Indisk drik, men på grund af det store antal Indere fåes denne over det hele. 

Der er ikke mange mennesker når det regntid, men faktisk kan jeg ret godt lide at besøge steder når det regner lidt, for så ser man den lokale befolkning, og ikke en hel flok med kameraer og små blå bøger over det hele.. Det vælter ned fra skyerne idag og folk sidder inde og venter på sol.! Syntes faktisk det er helt ok med 10 meter regn, når nu det skal være.. 

Overalt i Port of Spain er disse smukke gamle huse. Jeg elsker dem, og tror at jeg har taget foto af mindst 100 huse nu. Allesammen er de ved at være slidt ned, men smukke er de nu stadigvæk. Forestil jer lige at de giver den gas og retter op på sådan et, så ville det da blive super smukt. 

Her er en meget gammel metode, hvorved man kan få sukkevand ud af de friske sukkerrør.! Det er hårdt arbejde, men det giver altså den skønneste saft! De friske sukkerrør lægges på en blok, og herover trykkes så en stor stamme, som løftes op og ned så saften bliver presset ud. De presses helt vildt mange gange, og til sidst vrides de så saften kommer helt ud! Der skal 3 mand til at styre sådan en gammel klassisk "maskine". Jeg har set sukkerørsmaskiner både i Asien, Afrika og Sydamerika, men det er første gang hvor jeg ser den på denne måde, hvor det er total håndkraft uden møllehjul. Saften bliver sigtet og hældes på glas, med frisk limesaft, isterninger og rom. Det holder!