SKRUBBEN ER I VIRKELIGHEDEN EN JESPER OLSEN”


Hvorfor er vi så sure på skrubben ? og hvorfor er rødspætten finere…? Det er da noget Gylle, firserbras og tåbeligt at have sådan en instilling til denne gude spise fra havet. For de lever jo nogenlunde de samme steder altså skrubben og rødspætten. Spiser det samme og kan endda få børn sammen, som får det eksotiske navn Leps. Skrubben er for mig en rigtig fin spise, elegant, pittoresk smagende, ja jeg sagde smagende, yderst godt endda. Sådan en hel frisk skrubbe stegt på ben i et hav af brusende smør, dild og citron og måske en håndfuld pillede rejer slynget ud over i sidste øjeblik. Eller hvad med skrubbe fileter vendt i mel og så stegt gyldenbrune, lagt på et stykke brød og herefter to, nej måske tre store skefulde stuvede kantareller samt vild brøndkarse - Uha det godt…..


Men på grund af sit udseende, de ru benknuder langs sidelinjen, de uregelmæssige røde pletter på kroppen og alt det andet vi syntes ser grimt ud. Ja så ses den som lavkultur i forhold til Rødspætten som vi elsker og forguder til himmelens køkkener. Men helt ærligt, hvor jeg dog elsker den skrubbe, i køkkenet kan den noget mere, de saftige fileter, de yderste gardiner, helt ude ved finnerne. Ja det er altså så godt at man altid drømmer om at æde en mere når man sidder der med maven fuld. Den er ren saft og kraft, den besidder en vildskab og er en ren smagsbombe ! GENIALT.


Skrubben jager ved solopgang og solnedgang, her guffer den krebsdyr, børsteorme, muslinger og insektlarver. Resten af dagen dovner den bare, mest ved at grave sig ned i sandet på bunden af havet og så bare ligge der som et klokkefår. Skrubben findes mest i vores indre danske farvande og er en af vores helt store klassikere - Vi elsker den, men vi elsker også at nedgøre den. Lidt som med den legendariske foldboldspiler Jesper olsen, som måtte flygte ud af landet og finde ro på den anden side af planeten. Efter et eller andet i en ligegyldig fodboldkamp… Tænk engang hvis skrubben gjorde det samme som Jesper Olsen og stak af – ØV


Nej prøv en gang at anrette nogle krydrede skrubbe fileter på en bund af dampet spinat. Lav så en hvid sovs af mælk og smørbolle, fordel denne ud over og bland daggammelt brød smuldret helt fint sammen med revet tør ost og krus persille. Top med dette og gratiner så i ovnen, indtil toppen tager farve, tag ud og duft, ja duft til de skønne skrubber i cremet sovs. Vi burde løfte skrubben op og glemme dens noget mere kedelig udseende end dens ven rødspætten, vi burde glemme den aflevering fra Jesper Olsen og så mindes alle de gode ting. Jesper Olsen var en gudsbenådet fodboldspiller og skrubben er en gudsbenådet råvare. Begge burde de være en selvfølge til store dage og fine lejligheder. Vi burde bygge kæmpe statuer af Jesper Olsen og med fade af stegte skrubber. Hold kæft hvor smager skrubbe godt – Skrub af rødspætte, her er det skrubben som styrer.

Nikolaj Kirk 
Fritænker