New York City

The Big Apple


Igennem årene har jeg fuldt denne folkerige storby som har så mange ansigter og man siger "byen der aldrig sover". New York er både foretningsmæssigt, finasielt og kulturelt som mad mæssigt mekka. 

Byen består af fem bydele, Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island og alle har de hver deres historie og udtryk.

Der er så mange sjove mennesker. Folk som tør slå sig løs, være anderledes og give liv til byen. Det er blandt andet dét som er med til at gøre byen magisk. I weekenden løber folk på rulleskøjter i central parken og det foregår med DJ's og det hele, så man bliver underholdt. Pluselig pakker de sammen og så det hele slut igen.. 

På 205th East Houston street ved Ludlow street mellem East Village og Lower East Side, ligger den legendariske Kat's deli. Et rigtigt lokalt sted som var den første jødiske deli i New York. Her bliver slogt mere en 1000 kg salami om året og op mod 12000 hot dogs. Lokalet er stort og her spiser rigtigt mange mennesker på en gang. 
Man får en madbillet som man skal holde fast på! Den skal nemlig afleveres ved afgang. Vægene er proppet med små fotos fra lokale helte, baseballspillere, football- og rapstjerner samt diverse præsidenter og film folk. 
Der har altid været en kanon stemning når jeg har været forbi og taget en lille sandwich. 

Store tykke skriver hvidt brød bliver fyldt med skåret salami eller sprægt kød i rigelige mængder. Ved siden af får man skåle fyldt med agruk, kål og løg alt sammen syltet op og skåret yderst rustikt. Det nok ikke et køkken mange vil finde elegant og måske vil nogle ligefrem hellere spise en sandwhich hos DSB ind på Katz's, bare fordi denne gamle måde at lave mad på er blevet fjernet og med tiden blevet umoderne. Derfor er der nok nogen som ikke vil forstå det. 
Persoligt synes jeg, at det er befriende at opleve et køkken med udtryk, persolighed og holdning! 
Det var også her på Katz's, at Harry mødte Sally og bodret som de sad ved i filmen står der stadigvæk.

Det kræver sin mand at få spist sig igennem en af disse salamidrenge... Men for mig er det et must lige at svinge forbi når jeg er der. 

Der er altid folk i parken og her kan man ligge og flade ud, nyde solen eller gå en tur hvis det er vinter i den bidende kulde, som denne by også byder på. 

Et andet fint lille sted, hvor jeg elsker at komme forbi og tage lidt mad med fra, er Winston and Tee Jerk Chicken, der laver klasisk caribisk køkken med en yderst lokal smag og duft. Man spiser der ikke men henter maden og tager med. 
Du får den i en pose pakket med små bakker og plastk bestik! Ikke noget fint over det her eller høje huer - men retterne er sprængfyldt af smag. Det smager så dejligt! Ned i parken og nyd! 
Hvis du vil prøve det skal du til East Harlem - åben om aftenen alle dage.. 

Hvis man svinger forbi East village, kan man faktisk ikke undgå at se underlige og sjove små indslag af kunst på gaden. Huse, busstoppesteder og andet. Ofte er manden bag kunsten James De la Vages. Han har igennem en lang årække pæppet området op med hans finurlige kunst. Hans butik er lille men sjov - Spanish Harlem, her kan man finde sjove ting. 

Lige ved siden af Vegas ligger et super lille dumpling sted. Her sidder damerne på række og triller/former helt friske dumplings, som herefter biver dampet eller stegt. De bliver servret med soja, riseddike og tyndskåret ingefær efter klassisk vis. 
Det fås ikke meget bedre og vi har det overhovedet ikke sådan i Danmark.. 

Det er faktisk et lille stykke magisk håndværk og jeg bliver altid så benovet over at se, at man stadigvæk ude i verden har kræfter til at lave mad sådan, til penge der kan betales. Du kan læse mere om stedet her: http://www.dumplingman.com/ 

Man kan få det serveret på stedet eller tage det med i en lille park. Det er cool at snuppe som en lille frokost. 

Der er liv over det hele på Manhatten, men hvis man rigtigt vil opleve New York skal man altså ud over broerne og se de andre områder. Det gør man ikke bare lige på 3-4 dage - det kræver længere tid! 

Først var der kun én, så kom der to og pludselig var det en kæde som vi har set det så mange gange før.. 
Denne burgerkæde er nok den bedste i New York! Du får en frisk burger uden det hele store fis. 
Alt bliver lavet friskt, mens du ser på. Den er igen og igen blevet kåret til "New Yorks Best burger"! 

Jeg har altid haft det sådan med burger: "Hvorfor laver de så dårlige burgere på fastfoodstederne? Og hvorfor laver Caféerne sådane helt umulige burgere som man ikke kan spise med fingerne?" 
Få gange møder man en rigtigt saftigt, frisk og elegant burger og så bliver man altså rigtigt glad... Denne Goodburger gør det altså godt! 

Overalt finder man også disse butikker som sægler helt frisk skåret frugt, salater fra små skåle, bønner, majs, kikærter bandet med appelsinsaft, chili og hvad ved jeg. Man kunne drømme om at vi også engang fik et bare lille udbud af denne slags. Noget som er frisk, sundt og til at tage med rundt i byen..